Formiranje novih firmi razlozi za optimizam

Bez autora
Feb 06 2011

U Ministarstvu privrede BPK Goražde 2010. godinu ocjenjuju uspješnom, a na pozitivnim rezultatima zahvaljuju uglavnom privrednicima iz ovog kantona. Bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u državi i slabu podršku viših nivoa vlasti privredi, proteklu godinu obilježila je gradnja novih pogona kompanija Bekto Precisa, Emka Bosnia i Prevent Goražde. Dobre rezultate postižu Bekto Precisa, Emka Bosnia, UNIS Ginex, Pobjeda Rudet, Pobjeda Sport, Tvornica alata, kao partner Precise u poslovima s firmom iz Britanije, zatim Prevent Safety i Prevent Goražde, koje su proizvodnju počele sa 29, a danas imaju 180 zaposlenih. Uspješna je i firma Zlatna nit, koja upošljava 150 radnica od Foče do Kopača. Najave o formiranju novih firmi, poput one koju Bekto Precisa osniva s njemačkom kompanijom Hella, daju razloge za optimizam.

Formiranje novih firmi razlozi za optimizamU Ministarstvu privrede BPK Goražde 2010. godinu ocjenjuju uspješnom, a na pozitivnim rezultatima zahvaljuju uglavnom privrednicima iz ovog kantona.

Bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u državi i slabu podršku viših nivoa vlasti privredi, proteklu godinu obilježila je gradnja novih pogona kompanija Bekto Precisa, Emka Bosnia i Prevent Goražde.

Dobri rezultati

- Dobre rezultate postižu Bekto Precisa, Emka Bosnia, UNIS Ginex, Pobjeda Rudet, Pobjeda Sport, Tvornica alata, kao partner Precise u poslovima s firmom iz Britanije, zatim Prevent Safety i Prevent Goražde, koje su proizvodnju počele sa 29, a danas imaju 180 zaposlenih. Uspješna je i firma Zlatna nit, koja upošljava 150 radnica od Foče do Kopača - kazao nam je sada već bivši ministar privrede Mustafa Kurtović.

Kurtović, koji je prije nekoliko dana preuzeo dužnost kantonalnog poslanika, dodaje da najave o formiranju novih firmi, poput one koju Bekto Precisa osniva s njemačkom kompanijom Hella, daju razloge za optimizam.

Pomaci u saradnji

Tokom prezentacije aktivnosti Ministarstva privrede BPK ukazano je na pomak u saradnji s federalnim ministarstvima razvoja, poduzetništva i obrta, odnosno turizma i okoliša FBiH, dok je Ministarstvo industrije, energije i rudarstva, s Vahidom Hećom na čelu, ostalo crna tačka.

U oblasti poljoprivrede posebno se izdvaja projekt navodnjavanja 170 hektara obradivih poljoprivrednih površina u priobalju Drine, od Ustikoline do Hubjera, koji se priprema uz podršku Svjetske banke.

Za folije i plastenike 60.000 KM

Za privredne subjekte koji su pretrpjeli štete u decembarskim poplavama, Ministarstvo privrede BPK izdvojilo je 400.000 KM, a za nabavku folija i konstrukcija plastenika u poljoprivrednim gazdinstvima 60.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik